Pohja+ kansi 2 pkt murotaikinaa
tai
6 dl vehnäjauhoja |
150 g voita |
1/2 tl suolaa |
5 rkl vettä (kylmää) |
Täyte |
1 dl vehnäjauhoja |
1 dl sokeria |
1 dl fariinisokeria |
1 1/2 tl kanelia |
1/2 tl suolaa |
1/4 tl neilikkaa |
1 kg omenaa (hapokas lajike) |
2 rkl sitruunamehua |
25 g voita |
Voiteluun |
1 kpl munaa (Mittaa omenapiirakan taikinan jauhot, voi ja suola kulhoon ja nypi seos murusiksi. Lisää vettä ripotellen, kunnes taikinasta muotoutuu pallo. Vaivaa taikinaa hetki leivinpöydällä, jauhota pallo kevyesti, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.) Sekoita kulhossa jauhot, sokerit, kaneli, suola ja neilikka. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat kulhoon ohuiksi viipaleiksi. Lisää sitruunamehu ja sekoita. Laita uuni kuumenemaan 250-asteeseen. Jaa pohjataikina kahteen osaan, toinen osa saa olla hiukan suurempi. Kauli pienempi osa piirakkavuoan pohjaa hiukan suuremmaksi levyksi ja nosta vuokaan. Vuoka saa olla halkaisijaltaan noin 22 cm. Kaada täyte pohjalle ja tasoita. Kauli loput taikinasta levyksi ja nosta omenoiden päälle. Purista taikinan reunat tiiviisti yhteen, käännä alaspäin ja rypytä haarukalla tai sormin. Vedä taikinan pintaan muutama viilto, jotta höyry pääsee kulkemaan. Paista piirasta ensin 10 minuuttia, laske sitten lämpö 175-asteeseen ja paista vielä tunti. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti